آیا آزاد سازی ذخایر بیمه ای به کاهش زیان انباشته منجر می شود ؟

آیا آزاد سازی ذخایر بیمه ای به کاهش زیان انباشته منجر می شود ؟
مجید بختیاری ، مدیر عامل بیمه دی ، طی نامه ای که به رییس اداره نظارت بر ناشران فرابورس ارسال کرده از مصوبه مورخ ۹۵٫۱٫۳۱ شورای عالی بیمه مبنی آزاد سازی ذخایر فنی تکمیلی و حوادث طبیعی رشته های بیمه غیر زندگی سنوات قبل شرکت و سال جاری خبر داده است .
در این نامه تاکید شده است ، این آزاد سازی عمدتا با رویکرد اصلاح ساختار مالی و کاهش زیان انباشته و احیانا افزایش رتبه توانگری مالی شرکت بوده و باعث تسریع در رفع محدودیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت می گردد.
بنابراین گزارش ، آزادسازی ذخایر فنی تکمیلی و خطرات طبیعی تاکنون درباره چند شرکت بیمه دیگر نیز انجام شده و نگاه بیمه گران و کارشناسان صنعت به این عملکرد بسیار متفاوت بوده به طوریکه مخالفان و موافقان خاص خود را دارد.
طبق ماده ۶۱ قانون تاسیس بیمه مرکزی و بیمه گری موسسات بیمه موظفند اندوخته های فنی و قانونی خود را نگهدارند و در حساب های خود نحوه به کار افتادن آنها را به طور مشخص منعکس کنند .
انواع اندوخته های فنی و قانونی برای هر یک از رشته های بیمه و میزان و طرز محاسبه و به کار انداختن این اندوخته ها از سوی شورای عالی بیمه تعیین می شود.
در همین راستا آیین نامه شماره ۵۸ در مورد تعیین انواع ذخایر فنی و نحوه ذخیره گیری به تصویب رسیده است و در این آیین نامه در خصوص ذخایر فنی تکمیلی و حوادث طبیعی رشته های غیر زندگی تصریح شده است که این ذخیره گیری بابت تضمبن تعهدات موسسه بیمه در مقابل خسارات ناشی از حوادث فاجعه آمیز منظور می شود .
علاوه بر این در تبصره ۲ ماده ۱۴ آیین نامه ۵۸ آمده است، در صورتی که بر اثر وقوع حوادث طبیعی و فاجعهآمیز، ضریب خسارت در هر یک از رشتههای بیمه غیرزندگی از ۸۵ درصد تجاوز نماید، مؤسسه بیمه مجاز است مازاد خسارات ایجاد شده ناشی از وقوع حوادث مذکور را از محل ذخایر فنی تکمیلی و خطرات طبیعی جبران نماید. استفاده از این ذخیره در سایر موارد منوط به پیشنهاد مؤسسه بیمه و تصویب شورایعالی بیمه خواهد بود.
اما طی سال های اخیر برخی شرکتهای بیمه که به لحاظ توانگری مالی در وضعیت مناسبی قرار نداشته اند و در ایفای تعهدات خود دارای مشکل بوده اند به آزاد سازی ذخایر فنی تکمیلی و حوادث طبیعی با مصوبه شورای عالی بیمه اقدام کرده اند.
برخی کارشناسان معتقدند ، از آنجا که ذخائر در سمت چپ ترازنامه به عنوان یک بدهى شرکت بیمه ثبت می شود حذف آن منجر به افزایش نسبت توانگرى می گردد و همچنین کاهش زیان انباشته موجب افزایش حقوق صاحبان سهام و افزایش توانگرى مالی می شود پس جبران زیان انباشته از محل ذخائر منجر به اصلاح ساختار مالى و افزایش توانگرى شرکت بیمه شده و کاملا به نفع سهامداران است .
از سوی دیگر برخی صاحب نظران آزاد سازی این ذخایر را خطر ناک توصیف می کنند چرا که معتقدند جبران زیان هاى ناگهانى از محل ذخائر حوادث طبیعى و فنى تکمیلى صورت می گیرد و این ذخایر زمانى بکار مى آید که خطرات فاجعه آمیزى روى دهد نه براى پرداخت زیان انباشته و این کار یعنى بخطر انداختن بیمه گذارانى که از شرکت بیمه مى خرند و نمى دانند در زمان وقوع خسارتهای هنگفت چه اتفاقى خواهد افتاد.
ولى بیمه مرکزى بر اساس مصوبه شوراى عالى بیمه این اجازه را به شرکتهاى بیمه براى استفاده از این ذخیره براى جبران زیان و یا کمبود ذخیره را می دهد .
این گزارش حاکی است ،در حالی که در سال ۹۳ زیان انباشته بیمه دی ۲۲۶ میلیارد تومان اعلام گردید که البته بدهی های این شرکت به وزارت بهداشت ، صندوق خسارات بدنی و نیروی انتطامی نیز در صورتهای مالی اش به چشم می خورد ، این شرکت برنامه ترمیم مالی را در سال ۹۴ در دستور کار خود قرار داد.
بیمه دی بر اساس گزارش بیمه مرکزی در سال گذشته درسطح ۴ توانگری قرار داشت که طبق ماده۱۰ آییننامه نحوه محاسبه و نظارت بر توانگری مالی موسسات بیمه آمده است چنانچه نسبت توانگری مالی موسسه بیمه حسب نظر بیمه مرکزی در سطح ۴ باشد، مؤسسه موظف است برنامه ترمیم وضعیت مالی و برنامه افزایش سرمایه خود را برای سال مالی آتی تهیه و جهت رسیدگی به بیمه مرکزی ارائه دهد. در این برنامهها موسسه بیمه باید نشان دهد که چگونه نسبت توانگری مالی خود را ظرف ۱ سال حداقل تا سطح ۳ ارتقاء خواهد داد.
همچنین در ماده ۱۱همین آئین نامه آمده بیمه مرکزی پس از دریافت برنامه ترمیم وضعیت مالی و برنامه افزایش سرمایه (موضوع مواد ۸، ۹، و ۱۰ این آیین نامه)، ظرف مدت ۲ ماه آنها را رسیدگی و نتیجه را به موسسات بیمه برای اجرا اعلام مینماید. موسسه بیمه موظف است گزارش عملکرد برنامههای مذکور را هر ۳ ماه یکبار به بیمه مرکزی ارائه نماید.
در این راستا و بنا برگفته مدیر عامل بیمه دی افزایش سرمایه شرکت بیمه دی در دستور کار گرفت.
علاوه بر این پیش ازین مجید بختیاری ، مدیر عامل بیمه دی ، اعلام کرد، طبق قراردادی با بیمه مرکزی بخشی از ریسک های خود را به صورت اتکایی اختیاری نزد نهاد ناظر واگذار کرده که این واگذاری اتکایی ریسک ها نزد بیمه مرکزی از نیمه دوم سال ۹۴ عملیاتی شده است.
بنابر این گزارش ،در دی ماه سال ۹۴ بیمه دی اعلام کرد، بیمه مرکزی طی نامه ای ارتقای سطح توانگری بیمه دی را از سطح ۴ به سطح ۳ اعلام نموده است.
البته طبق نامه مدیر عامل این شرکت به رییس اداره نظارت بر ناشران فرابورس آزاد سازی ذخایر فنی تکمیلی و حوادث طبیعی رشته های بیمه غیر زندگی نیز با هدف اصلاح ساختار مالی و کاهش زیان انباشته و احیانا افزایش رتبه توانگری مالی نیز در دستور کار قرار گرفته است تا شاید بتواند باعث تسریع در رفع محدودیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت گردد.
ارایه برنامه ترمیمی بیمه دی در حالی است که شرکت مزبور طی مدت اخیر حضور چشمگیری در تبلیغات به خصوص تبلیغ در رسانه ملی داشته است.
حال باید دید با برنامه ای که بیمه دی برای ترمیم مالی خود قرار داده ، آیا خواهد توانست از وضعیت فعلی گذر کند؟