ورود / نام نویسی
منوی دسته بندی

بحران مدیریتی بیمه ،دردسرهای همتی در آغاز رییس کلی اش

بحران مدیریتی بیمه ،دردسرهای همتی در آغاز رییس کلی اش

در پی استعفای مدیر عامل بیمه آرمان و برخی مدیران شرکت در پی اختلافات شدید در هیات مدیره ، محمود زاده موقتا سرپرستی شرکت را بر عهده گرفت./به نظر می رسد همتی ، رییس کل جدید بیمه مرکزی ، وظایف سنگینی را در اعمال نظارت بر ترکیب سهامداری شرکتهای بیمه و اعضا هیات مدیره دارد چرا که پیش ازین بیمه تعاون نیز گرفتار این چالش گردید و بدون شک این اولین و آخرین بحران مدیریتی در صنعت بیمه نخواهد بود.

روز گذشته برخی شنیده ها از استعفای علی فتحعلی مدیر عامل  شرکت بیمه آرمان  به همراه جمعی از مدیران میانی این شرکت خبر داد .

منابع خبری اعلام کردند ، این تغییرات گسترده به دلیل اختلاف در هیات مدیره شرکت رخ داده است.
گفتنی است شرکت مزبور  از  چندی پیش که مجمع خود را برگزار کرد دچار برخی اختلافات شدید در هیات مدیره گردید که در نهایت این اختلافات به استعفای مدیرعامل و برخی دیگر از مدیران میانی شرکت انجامید.

خبر ها حاکی است ، محمودزاده  که سابقه مدیرعاملی در بیمه معلم ، بیمه حافظ  و عضو هیات مدیره بیمه آرمان را دارد در شرکت بیمه مذکور ، تصدی امور را تا زمان اعلام رسمی بیمه مرکزی برعهده گرفته است.

اما شرایط در بیمه آرمان و زیان انباشته این شرکت ، معوقات ایران خودرو و وضعیت صندوق اعتباری هنر نشان می دهد که نحوه مدیریت شرکت با چالش های اساسی روبرو بوده و به نظر می رسد همتی ، رییس کل جدید در بدو ورودش با چالش تازه ای روبرو شده که تمهیدات هوشمندانه نهاد ناظر را برای حل بحران بیمه آرمان می طلبد.

مسلما روش اشتباه مدیریتی و عدم  تعامل صحیح با اعضا هیات مدیره یکی از عوامل اساسی ایجاد بحران در شرکت مزبور است که البته چالش های مدیریتی و تعاملات اعضا هیات مدیره در شرایط فعلی تنها به بیمه آرمان اختصاص ندارد چرا که عدم پیاده سازی اصول حاکمیت شرکتی در اغلب شرکتهای خصوصی و دولتی در ایران به بسیاری از اختلافات سهامداری و چالش های هیات مدیره بدل گشته است.

حال سوال اینجاست که این روش اشتباه و اسلوب نادرست مدیریتی چه بوده که بیمه آرمان را با این بحران مدیریتی روبرو ساخته است؟

بدون شک اینکه یک شبه مدیرعامل یک شرکت به صورت ناگهانی به همراه مدیرانش استعفا می دهد نشان از ریشه دار بودن چالش هایی می دهد که مسلما یک شبه اتفاق نیفتاده و این استعفای دسته جمعی ریسک بنگاه اقتصادی را به شدت بالا برده است.

یک نکته قابل توجه در ارتباط با چالش فعلی بیمه آرمان که قطعا تنها به این شرکت بیمه ای ختم نمی شود عدم نظارت صحیح هیات مدیره بر امور است که این فقدان نظارت هوشمندانه و قاعده مند در نهایت منجر به رواج نوعی استبداد در کل شرکت می شود به نحوی که مدیر عامل به جای بهره گیری از تضارب آرا نظرات شخصی خود را اعمال می کند و اینجاست که مصالح شخصی جای خود را به احقاق حقوق کل ذینفعان مجموعه ی اقتصادی می دهد.

فرایند حاکمیت شرکتی به گونه ای است که هیات مدیره  و  هیات اجرایی باید مستقل از یکدیگر عمل کنند و بر هم سایه نیندازند تا وظیفه ذاتی هر کدام فراموش نشود علاوه بر اینکه هیات مدیره ابزارهای نظارتی خاص خود را دارد تا بر هیات اجرایی اعمال نظارت صحیح صورت گیرد و نکته قابل توجه وجود یک حسابرس داخلی است  که مستقل از کل شرکت فعالیت می کند و هیات اجرایی ملزم به ارایه گزارش دهی صحیح به این حسابرس است در عین اینکه در فرایند حاکمیت شرکتی کمیته ریسک منسجم در کنار هیات مدیره وجود دارد که باید جریانات را رصد کند .

در حالیکه اگر بخواهیم بیمه آرمان را به عنوان یک نمونه بررسی کنیم مناسبات هیات مدیره و اجرایی به درستی شکل نگرفته که در نتیجه آن مدیریت اجرایی ، تسلط بر امور شرکت را دردست گرفته است .

بدون شک در صورتیکه کمیته ریسک مستقل در شرکت وجود داشت به سرعت تشخیص می داد که هیات اجرایی و در صدر آن مدیرعامل برای شرکت خطر آفرین هستند و خودبخود ریسک سازمان را بالا می برند .

علاوه بر این چالش های سهامداری و هیات مدیره در بیمه آرمان به گونه ای بوده که افراد مرتبط و نزدیک به مدیر عامل در شرکت استخدام شده اند که بدون شک این امر امکان نظارت هیات مدیره را بسیار کاهش داده و در نهایت سبب استعفای دسته جمعی شد و اینکه امکان استعفای دسته جمعی مدیران یک شرکت به راحتی فراهم باشد خود از آفات عدم اجرای فرایند حاکمیت شرکتی است زیرا در این فرایند چینش افراد در بنگاه به گونه ای است که در نهایت باید به احقاق حقوق ذینفعان  و سهامداران بینجامد نه یک گروه خاص و در صورتیکه هر مدیر عاملی به هر دلیلی استعفا دهد بی تردید هیچ خللی در روند اداره شرکت از سوی کارکنان ایجاد نخواهد شد .

این در حالی است که اخبار حکایت می کنند به همراه مدیر عامل جمعا ۲۱ نفر شب گذشته ازین شرکت جدا شدند و حال تصور کنید که ریسک این بنگاه اقتصادی چقدر بالا می رود و در نهایت سبب ضربه به بیمه گذاران که ذینفعان اصلی ان هستند ، خواهد شد.

آنچه که مسلم است ، زمانی که مدیران یک شرکت فعالیت خود را آغاز می کنند متعهد هستند که در راستای منافع کلی شرکت حرکت کنند و به این سادگی نیست که بتوانند استعفا دهند آن هم دسته جمعی تا یک شرکت به سادگی به زمین بخورد و در نهایت به منافع عمومی ضربه زند چرا که این رفتارهای غیر حرفه ای کل صنعت بیمه و سلب اعتماد عمومی را نشانه می گیرد.

و اما در اینجا وظایف نهاد ناظر به میان می اید که در صورت اطلاع از اختلافات سهامداری و چالش های هیات مدیره چرا نظارت صحیح صورت نگرفته است ؟

البته به نظر می رسد همتی ، رییس کل جدید بیمه مرکزی ، وظایف سنگینی را در اعمال نظارت بر ترکیب سهامداری شرکتهای بیمه و اعضا هیات مدیره دارد چرا که پیش ازین بیمه تعاون نیز گرفتار این چالش گردید و بدون شک این اولین و آخرین بحران مدیریتی در صنعت بیمه نخواهد بود.

بیمه آسیا ، نمایندگی بیمه آسیا

بازگشت به صفحه اصلی

دیدگاهتان را بنویسید