ورود / نام نویسی
منوی دسته بندی

نسبت خسارت در شرکت های بیمه بررسی شد

نسبت خسارت در شرکت های بیمه بررسی شد

نسبت خسارت در شرکت های بیمه بررسی شد

در ۳ماهه نخست صنعت بیمه به خسارت دیدگان ۲۴.۶ هزار میلیارد ریال خسارت پرداخت کرده که نسبت به دوره مشابه رشد ۲۰.۴درصد داشته است بنابراین نسبت خسارت در حال افزایش است که اتفاق ناخوشایندی در صنعت بیمه محسوب می‌شود اما این در حالی است که ۵۵.۲درصد از خسارت‎ها توسط بیمه‎های غیر دولتی پرداخت شده و این نکته مثبتی برای صنعت بیمه در بخش خصوصی است.

 

به گزارش ریسک نیوز،با برطرف شدن تحریمها، انتظار فعالان اقتصادی از صنعت بیمه کشور افزایش یافته تا آنجا که تصور می‌شود بیمه‌گران ایرانی پای از مرزهای کشور بیرون نهاده و فعالیت خود را گسترش می‌دهند و در نقطه مقابل امکان توزیع ریسکهای داخلی به سطح بینالمللی از طریق اتکایی مهیا می‌شود.

نگاهی به واقعیات نشان می‌دهد که با اجرایی شدن “برجام”، امکان همکاری مجدد با بیمه‌گران اروپایی و انتقال ریسک صنایعی همچون نفت، هواپیمایی و انرژی به خارج از کشور مهیا می‌شود. با این حال تصور ورود شرکتهای بیمه‌گر خارجی و خرید سهام بیمههای ایرانی توسط آنها با واقعیات همخوانی ندارد که از عمده دلایل آن میتوان به ضعف ساختاری شرکتهای بیمه ایرانی خصوصا” با قدمت بالا و نتیجتا هزینه بالای باز طراحی این شرکتها اشاره کرد.

قوانین فعلی در صنعت بیمه به گونهای است که برخی رشته فعالیتها همچون بیمه شخص ثالث به زیان می‌انجامد و این در حالی است که انجام بیمه شخص ثالث توسط شرکتهای بیمه امری اجباری است، بنابراین مادامی که قوانین فعلی جاری باشند تزریق نقدینگی و انجام سرمایه‌گذاری توسط بیمه‌گران خارجی دور از ذهن خواهد بود.

واقعیات نشان می‌دهد که صنعت بیمه ایران در مقابل رقبای منطقه‌ای خود و بین‌الملل توان کسب سهم مهمی از بازار نخواهد داشت، بیمه لویدرز انگلستان به عنوان یک نمونه بیش از ۷۰۰میلیون دلار پوشش بیمه‌ای در منطقه خلیج فارس دارد یا شرکتهای معظم بیمه‌ای بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار حق بیمه در سال تولید میکنند در حالی که کل حجم بیمه تولیدی ایران ۷ میلیارد دلار در سال است.

علاوه به فعالیت این شرکتها در خارج از مرزها، ضریب نفود بیمه در ایران در حالی به زحمت به ۲درصد رسیده است که میانگین جهانی آن عددی نزدیک به ۷ درصد است. این موضوع نشان می‌دهد که فعالیت بیمه‌گری در ایران و بازار بیمه در کشورمان همچنان جای فعالیت بسیاری دارد و به هیچ عنوان بازار اشباع شدهای نیست که برای گسترش فعالیت نیاز به پا نهادن در خارج از مرزها داشته باشد.

آنچه می‌تواند صنعت بیمه کشور ایران را در یک فضای بدون محدودیت سیاسی، توسعه دهد، ابتدا اصلاح قوانین فعلی و انطباق هر چه بیشتر با قوانین بینالملل است. پس از آن نقطه ضعف اصلی صنعت بیمه کشور سطح پایین دانش اکچوئری است، بنابراین جهت توسعه، گامهای اساسی باید برداشته شود و همچنین روشهای متناسبی برای افزایش ضریب نفوذ بیمه و فرهنگسازی در پیش گرفته شود، همچنین تاکید نگارنده بر این است که بازار داخلی صنعت بیمه ایران، تا نقطه اشباع فاصلهای چند ۱۰هزارمیلیارد تومانی دارد.

در مقطع کنونی، برداشته شدن تحریمها می‌تواند منجر به آغاز همکاریهای مشترک با بزرگان صنعت بیمه در عرصه بینالملل شود، این ارتباط که باید از سوی بیمه‌گران ایرانی آغاز شود منجر به ایجاد الزاماتی میشود که رعایت آنها می‌تواند ساختار شرکتهای بیمه را بهبود بخشد و ناخواسته انتقال تکنولوژی و دانش روز دنیا را در پی خواهد داشت، بنابراین برای رسیدن به نقطه مطلوب، راهی طولانی در پیش است که نیازمند اقداماتی همچون اصلاح نظام داخلی، برداشته شدن قوانین تعیین نرخ بیمه دستوری، اجباری بودن بیمه شخص ثالث، ورود نقدینگی جدید و انتقال دانش خواهد بود و البته در این میان بیمه اتکایی می‌تواند یکی از مهمترین مسیرها برای آغاز همکاری مشترک باشد و در واقع سرآغاز همکاریهای مجدد است.

در تحلیل صنعت بیمه، اصطلاحات و مولفههای با اهمیتی قابل تعریف است. از جمله متداول‌ترین آنها می‌توان به نسبت خسارت، ضریب خسارت، رتبه توانگری مالی، ضریب نفوذ بیمه و همانند آن اشاره کرد. در مطلب فعلی توجه به نسبت خسارت در ۳ماهه نخست سال مالی۱۳۹۴ در شرکتهای بیمه‌ای و مقایسه آن با بودجه سالانه خواهد بود.

بر اساس آمار موجود، در ۳ماهه نخست سال جاری، میزان حق بیمه تولیدی کشور به ۴۴هزار میلیارد ریال رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۷٫۵درصدی را تجربه کرده است و ۶۴٫۱درصد از آن توسط بیمه‌گران غیر دولتی صورت پذیرفته است.

در این مدت ۶۰٫۲درصد از حق بیمه تولیدی مختص بیمه شخص ثالث و درمان بوده است که ضریب خسارت بالا و هزینههای تحمیلی قانونی دارند، بنابراین در عمل این رشته فعالیتها عمدتا” به زیان منجر می‌شود. وضعیت حق بیمه تولیدی شرکتها در ۳ماه نخست به شرح جدول شماره یک است:

جدول شماره ۱ – ارقام به میلیون ریال

شرکت بیمه

حق بیمه تولیدی سال مالی ۱۳۹۴

حق بیمه تولیدی سه ماهه نخست ۱۳۹۴

درصد پوشش سه ماهه نخست سال ۱۳۹۴

سهم حق بیمه تولیدی از کل صنعت بیمه کشور

آسیا

۲۵,۰۰۰,۰۰۰

۴,۹۳۸,۰۵۶

۲۰%

۱۱%

البرز

۱۴,۲۹۰,۸۳۱

۳,۰۴۳,۳۲۴

۲۱%

۷%

دانا

۱۸,۰۳۵,۷۰۰

۳,۰۴۷,۷۷۷

۱۷%

۷%

پارسیان

۱۳,۵۰۴,۹۳۲

۲,۸۴۳,۴۶۵

۲۱%

۶%

ملت

۴,۷۰۰,۰۰۰

۶۵۶,۹۶۷

۱۴%

۲%

دی

۵,۰۰۰,۰۱۶

۶۷۱,۹۵۷

۱۳%

۲%

پاسارگاد

۱۰,۳۵۹,۱۸۷

۱,۶۳۲,۹۹۹

۱۶%

۴%

میهن

۴,۲۰۰,۰۰۰

۷۱۲,۴۰۶

۱۷%

۲%

در ۳ماهه نخست صنعت بیمه به خسارت دیدگان ۲۴٫۶ هزار میلیارد ریال خسارت پرداخت کرده که نسبت به دوره مشابه رشد ۲۰٫۴درصد داشته است بنابراین نسبت خسارت در حال افزایش است که اتفاق ناخوشایندی در صنعت بیمه محسوب می‌شود اما این در حالی است که ۵۵٫۲درصد از خسارتها توسط بیمههای غیر دولتی پرداخت شده و این نکته مثبتی برای صنعت بیمه در بخش خصوصی است. همچنین ۷۱٫۹ درصد از خسارت پرداختی مربوط به بیمه درمان و بیمه شخص ثالث بوده است که سهم بزرگتری از بخش درآمدها دارند. وضعیت خسارت پرداختی بیمه‌گران بورسی به شرح جدول شماره دو است:

جدول شماره ۲ – ارقام به میلیون ریال

شرکت بیمه

هزینه خسارت پرداختنی سال مالی ۱۳۹۴

هزینه خسارت پرداختی سه ماهه نخست ۱۳۹۴

درصد پوشش سه ماهه
نخست سال ۱۳۹۴

سهم هزینه خسارت از کل صنعت بیمه کشور

 آسیا

۱۳,۴۵۰,۳۶۳

۲,۳۸۶,۴۸۸

۱۸%

۱۰%

 البرز

۸,۷۰۶,۶۷۵

۱,۵۳۷,۰۴۸

۱۸%

۶%

 دانا

۱۰,۰۶۲,۳۳۷

۲,۱۶۸,۰۸۶

۲۲%

۹%

 پارسیان

۷,۲۵۲,۱۶۳

۱,۴۸۶,۷۶۲

۲۱%

۶%

 ملت

۲,۷۳۸,۸۱۶

۵۱۰,۹۶۴

۱۹%

۲%

 دی

۲,۲۶۶,۸۷۸

۲۶۶,۱۶۲

۱۲%

۱%

 پاسارگاد

۳,۴۹۰,۳۲۹

۶۵۱,۹۳۸

۱۹%

۳%

 میهن

۲,۱۰۰,۰۰۰

۴۰۷,۹۳۷

۱۹%

۲%

با توجه به اطلاعات جداول فوق می‌توان گفت در صورتی که یک شرکت بیمه‌گر سهم بیشتری از حق بیمه تولیدی در صنعت نسبت به هزینه خسارت داشته باشد، پرتفویی بهینه دارد و بالعکس. جدول شماره۳ این نکته را نشان خواهد داد:

جدول شماره ۳

شرکت بیمه

سهم حق بیمه تولیدی از کل صنعت بیمه کشور

سهم هزینه خسارت از کل صنعت بیمه کشور

نسبت سهم هزینه به حق بیمه در کل صنعت بیمه

 آسیا

۱۱٫۳%

۹٫۷%

۰٫۸۶

 البرز

۷٫۰%

۶٫۳%

۰٫۹۰

 دانا

۷٫۰%

۸٫۸%

۱٫۲۷

 پارسیان

۶٫۵%

۶٫۰%

۰٫۹۳

 ملت

۱٫۵%

۲٫۱%

۱٫۳۹

 دی

۱٫۵%

۱٫۱%

۰٫۷۱

 پاسارگاد

۳٫۷%

۲٫۷%

۰٫۷۱

 میهن

۱٫۶%

۱٫۷%

۱٫۰۲

در ردیف اول مشاهده می‌شود که سهم حق بیمه تولیدی بیمه آسیا ازکل صنعت بیمه کشور در ۳ماه نخست ۱۱٫۳درصد بوده در حالی که سهم هزینه خسارت پرداختی ازکل صنعت تنها ۹٫۷درصد بوده بنابراین در ستون چهارم، نسبت هزینه به حق بیمه درکل صنعت برای بیمه آسیا کمتر از یک واحد است که این رویداد در صورت تداوم نسبت خسارت را بهبود می‌بخشد در حالی که این نسبت در بیمه دانا در سه ماه نخست ۱٫۲۷ است و این به معنای رشد نسبت خسارت و تضعیف این شرکت بیمه‌گر در صورت تداوم این روند خواهد بود.

با توجه به مباحث فوق، نسبت خسارت شرکتها در سه ماهه نخست بر اساس اطلاعات واقعی محاسبه خواهد شد و با پیشبینی یک ساله سال مالی ۱۳۹۴ مقایسه می‌شود. لازم به ذکر است که نسبت خسارت حاصل تقسیم خسارت پرداختی به حق بیمه تولیدی برحسب درصد است که مبالغ خسارتهای معوق، ذخایر حق بیمه، کارمزد شبکه فروش و هزینه‌ها یادآوری عمومی در محاسبه آن دخالت داده نمی‌شود.

جدول شماره ۴

شرکت بیمه

نسبت خسارت بودجه سال مالی ۱۳۹۴

نسبت خسارت ۳ ماه نخست سال ۱۳۹۴

انحراف مساعد
( نامساعد )

آسیا

۵۴%

۴۸%

۵٫۵%

البرز

۶۱%

۵۱%

۱۰٫۴%

دانا

۵۶%

۷۱%

( ۱۵٫۳ ) %

پارسیان

۵۴%

۵۲%

۱٫۴%

ملت

۵۸%

۷۸%

( ۱۹٫۵ ) %

دی

۴۵%

۴۰%

۵٫۷%

پاسارگاد

۳۴%

۴۰%

( ۶٫۲ ) %

میهن

۵۰%

۵۷%

( ۷٫۲ ) %

کلیه مباحث فوق در جدول شماره ۴ خلاصه شده است، ستون انحراف نشان می‌دهد که بیمه آسیا، البرز، پارسیان و دی توانسته‌اند در ۳ ماه نخست کمتر از پیشبینیها خسارت پرداخت کنند و در صورت تداوم این وضعیت قادر خواهند بود بر سود بودجه شده خود بیفزایند. باید توجه داشت که ذخائر اخذ شده در دورههای مختلف می‌تواند منجر به انحراف غیرمعقول در نسبت خسارت شود و در واقع ضریب خسارت نسبت دقیقتری در مقایسه با نسبت خسارت است. همچنین یکی از مهمترین مباحث در بررسی شرکتهای بیمه، نسبت توانگری مالی است با این حال اولین نشانهها جهت بهبود شرایط صنعت بیمه غیر دولتی در ۳ماهه نخست دیده شده است که استمرار آن با اهمیت تلقی می‌شود. ازین جهت که علی رغم رشد ۶ واحدی در نسبت خسارت کل صنعت، بخش بیمه غیر دولتی ۶۴٫۱ درصد از حق بیمه را تولید کرده و تنها ۵۵٫۲ درصد از خسارت پرداختی را تقبل کرده است و تداوم این وضعیت در سه ماههای بعدی حائز اهمیت است.

منبع: سنا

بازگشت به صفحه اصلیبیمه آسیا ، نمایندگی بیمه آسیا

یک نظر

  • ناشناس گفت:

    این جداول واقعی اند یا خواسته اید بیمه آسیا را از نظر مالی بهتر جلوه بدهید ؟

  • دیدگاهتان را بنویسید